Konijn
Konijnen zijn familie van de haasachtigen (Lagomorpha) en zijn dus geen knaagdieren.
Konijnen leven in de natuur in grote groepen en zijn dus sociale dieren. Dit betekent dat zij altijd gezelschap nodig hebben. Wanneer u dus overweegt een konijn aan te schaffen, is het belangrijk te beseffen dat er altijd minstens 2 konijnen in een voldoende groot hok bij elkaar moeten zitten.
Meestal gaat het ‘t beste als de combinatie van een mannetje en een vrouwtje gekozen wordt. Het is dan wel te adviseren om het liefst beide dieren te castreren/steriliseren, zodat voorkomen wordt dat er jonge konijntjes geboren worden, ongewenst gedrag ontwikkelt of gezondheidsproblemen ontstaan.
Verzorging van de omgeving
Maak het hok tenminste één keer per week schoon. Als het gaat stinken, bent u eigenlijk te laat met schoonmaken. Het is aan te raden dagelijks de bodembedekking in de toilethoek of toiletbakken te verversen. Wanneer u een toiletbak gebruikt, moet u deze iedere week met azijn schoonmaken om aanslag te verwijderen.
Het is noodzakelijk om dagelijks het drinkwater te verversen en wekelijks het voerbakje en het drinkflesje of -bakje schoon te maken.
Voeding
Een konijn is een herbivoor (planteneter) en heeft daardoor een maag- darmkanaal wat de hele dag vezels nodig heeft. De vezels zitten vooral in ruwvoer zoals hooi. Geef uw konijn daarom elke dag onbeperkt vers hooi. Ook in gras en groenten zitten vezels, wen uw konijn hier langzaam aan om diarree te voorkomen. Niet elke groente is geschikt, sommige groenten (zoals kolen en prei) zorgen voor veel gasvorming in de darmen, waardoor het konijn erg ziek kan worden. Andere groeten als witlof, andijvie, wortelloof (alleen het groen, niet de wortel zelf) of radijsblad zijn, mits langzaam aangewend, prima groenten voor uw konijnen. Fruit, wortel en droog brood zijn weliswaar lekker, maar zijn echte dikmakers. Daarnaast bevatten ze veel suikers die niet goed door het maag-darmkanaal verwerkt kunnen worden.
Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, is het aan te raden om naast het hooi, ook hardvoer te geven. In de dierenwinkels zijn verschillende soorten hardvoer te koop, biks (brokjes) of gemengd konijnenvoer. Het is aan te raden om te kiezen voor biks, omdat uw konijnen dan alle voedingsstoffen in de juiste verhouding binnenkrijgen, doordat ze niet alleen de lekkerste stukjes er uit kunnen pikken. Bovendien bestaat er het vermoeden dat gemengd konijnenvoer kan leiden tot gebitsproblemen.
Het hooi moet het hoofdvoedsel zijn, biks is alleen voor erbij. Geef een volwassen konijn niet meer dan 20 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag, zodat uw konijn niet te dik wordt. Houdt het gewicht van uw konijnen in de gaten en pas de hoeveelheid voeding daarop aan, een actief buitenkonijn heeft nu eenmaal meer voeding nodig dan een rustig binnenkonijn.
Konijnen eten een deel van hun keutels, de zogenaamde blindedarmkeutels of nachtkeutels, direct uit de anus op. In deze ontlasting zitten onmisbare voedingsstoffen. Vindt u deze zachte, glimmende trosjes keutels vaak terug in het hok, dan is de kans groot dat uw konijn teveel voer krijgt.
Konijnen vinden het lekker om op takken te knagen, bijvoorbeeld van wilgen. Dit geeft ze wat te doen, het is goed voor de tanden en het levert extra vezels op. Geef uw konijn geen knaagsteen, deze bevat teveel kalk en kan daardoor blaasstenen veroorzaken.
Een konijn moet onbeperkt vers water kunnen drinken. U kunt dit geven in een drinkflesje of in een stevige stenen bak.
Ziekten en aandoeningen
Wanneer uw konijn gezond is, zal hij actief en oplettend zijn. Het konijn zal graag eten en heeft een schone en droge vacht. Aanwijzingen dat uw konijn ziek is, zijn: lusteloosheid, niet eten, vieze ogen, neus of vacht rond de anus, kwijlen, jeuk, kale plekken en het schuin houden van de kop. Wanneer u één of meer van deze verschijnselen bij uw konijn ziet, is het belangrijk contact op te nemen met de dierenarts.
De keutels geven u belangrijke aanwijzingen over hoe het gaat met de gezondheid van uw konijn. Wanneer de keutels klein en hard zijn, dan wijst dit op een naderende verstopping of dat uw konijn te weinig eet. Wanneer de keutels juist te zacht of te nat zijn, wijst dit op darmklachten. Vaak wordt dit veroorzaakt door verkeerde voeding.
Een konijn wat niet eet, moet dezelfde dag nog naar de dierenarts! Te lang wachten kan dodelijk zijn, en bijvoeren/dwangvoeren is vrijwel altijd nodig. Het niet/minder eten kan veel verschillende oorzaken hebben, waaronder pijn, stress of gebitsproblemen. Als er niet snel iets aan gedaan wordt, kunnen de darmen stil komen te liggen en daar kan het dier aan overlijden.
Vrouwtjes konijnen (voedsters) kunnen op latere leeftijd baarmoeder kanker krijgen. Dit is te voorkomen door voedsters rond de leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren.
Er zijn 2 belangrijke besmettelijke ziekten voor konijnen: myxomatose en VHD. Deze twee ziekten zijn vrijwel altijd dodelijk. U moet uw konijn dan ook jaarlijks hiertegen laten inenten.
Wist u dat…
… een konijntje gemiddeld 8 tot 10 jaar oud wordt? U heeft er dus bijna net zo lang plezier van als van een hond!
… er ongeveer 50 verschillende konijnenrassen zijn? Allemaal een andere vachtkleur, lengte van de vacht, bouw of grootte, hangende of juist staande oren.
… de kleine rassen als kleurdwerg en Nederlandse hangoordwerg één tot anderhalve kilogram wegen en een Vlaamse reus daarentegen wel acht kilo kan wegen?
… de kleine rassen vaak wat schrikachtiger en feller zijn dan hun grote soortgenoten en daarom juist de grotere rassen meer geschikt zijn voor gezinnen met kinderen?
… konijnen uitstekend te trainen zijn en dus allemaal trucjes kunnen leren?
… vrouwtjes die zwanger of schijnzwanger zijn agressiever kunnen reageren dan normaal?
… de urine van konijnen vaak dik en geel is, maar ook oranje of zelfs rood kan zijn door plantenkleurstoffen in de voeding?
… het beter is om niet een konijn en een cavia in hetzelfde hok te houden? Ze begrijpen elkaar niet, het konijn kan de cavia verwonden, ze hebben ander voer nodig en soms eet de cavia aan de vacht van het konijn. Een konijn heeft dus een soortgenoot als gezelschap nodig.
… het wettelijk bepaald is dat konijntjes pas vanaf een leeftijd van zes weken naar een nieuwe eigenaar mogen?