Cavia

Cavia’s zijn kleine knaagdieren die gemakkelijk tam kunnen worden en zelden bijten. Het is belangrijk om het juiste voer te geven en voldoende knaagmateriaal aan te bieden, maar de verdere verzorging is eenvoudig.
Cavia’s hebben altijd gezelschap nodig van andere cavia’s. U kunt ze dus niet alleen houden.
Verder is het belangrijk dat uw cavia voldoende beweging krijgt, omdat dit erg goed is voor de gezondheid.

Huisvesting

Cavia’s zijn groepsdieren, wat betekent dat ze het beste met meerdere dieren gehuisvest worden. Er zijn verschillende combinaties mogelijk. Een paartje kan, maar dan moet het mannetje uiteraard gecastreerd zijn en na de castratie moet u nog zes tot acht weken wachten voordat de dieren bij elkaar gezet kunnen worden. Twee of meer vrouwtjes kunnen ook bij elkaar zitten, maar zet ze dan het liefst vanaf jonge leeftijd bij elkaar. Een groepje van meerdere vrouwtjes met één mannetje gaat vaak ook erg goed. Twee mannetjes bij elkaar kan alleen als ze van jongs af aan bij elkaar zitten en er geen vrouwtjesdieren in de buurt zijn.
Cavia’s hebben van nature een strenge rangorde binnen de groep, waardoor niet alle cavia’s zonder problemen bij elkaar in een hok gezet kunnen worden. Twee cavia’s die elkaar nog niet kennen, zullen eerst de rangorde moeten bepalen. Niet alle dieren combineren goed met elkaar, dus laat ze langzaam wennen en let op of het wel goed blijft gaan.

Een hok voor twee cavia’s moet minimaal 120 bij 50 cm groot zijn. Ze kunnen niet goed klimmen of springen, dus het hok hoeft niet hoger te zijn dan 50 cm. Wel is het erg belangrijk dat de cavia’s kunnen rennen. Daarom wordt geadviseerd een ren aan het hok te koppelen of de dieren regelmatig elders in een ren te laten lopen.
Als bodembedekking kunt u het beste bedding op basis van papier of hennepvezel gebruiken. Een cavia mag hier niet steeds van eten, want dat kan verstopping veroorzaken. Te scherpe of harde bodembedekking kan de voetzooltjes irriteren. Vaak wordt er zaagsel gebruikt, maar daarbij moet u oppassen dat het niet te stoffig is.
In het hok moet een voerbakje en drinkflesje aanwezig zijn. Ook moet er een schuilplaats zijn waar uw cavia’s zich in kunnen verstoppen.

Verzorging

De bodembedekking in het hok moet minstens één keer per week verschoond worden. Geef dagelijks vers drinkwater en haal oude restjes groenvoer weg. Drinkflesjes en voerbakjes moeten minstens één keer per week worden schoongemaakt. Daarbij moet u de drinknippel van de fles niet vergeten.

Als een cavia valt, kan dit zeer ernstige verwondingen tot gevolg hebben. Wees dus voorzichtig wanneer u uw cavia vasthoudt. Til de cavia altijd met twee handen op, waarbij u één hand gebruikt om het achterlijf te ondersteunen.
Cavia’s zijn in het wild prooi voor verschillende roofvogels. Hij kan het dus als bedreigend ervaren als u hem onverwachts van boven oppakt, en zal dan proberen te vluchten. Benader daarom cavia’s altijd voorzichtig en pak de cavia op door eerst een hand onder de cavia te schuiven.

De nagels van een cavia moeten regelmatig worden geknipt. U kunt dit bij de dierenarts of eventueel bij de fokker of een kinderboerderij laten doen, maar na uitleg is het ook goed zelf te doen. Als de cavia niet de beschikking heeft over vezelrijk voedsel (bijvoorbeeld hooi), kunnen er problemen met het gebit optreden. Het is alleen mogelijk om zelf de tanden te zien, die dan te lang worden. Controleer dit regelmatig.
Langharige cavia’s moeten dagelijks voorzichtig helemaal doorgekamd worden. Dit is flink bewerkelijk. Het is handiger en ook prettiger voor de cavia om de lange haren gedeeltelijk te knippen als u er niet mee wilt showen, maar ook dan moet de cavia regelmatig gekamd worden om klitten en vervilten te voorkomen. Kortharige cavia’s kunt u eens per week even door borstelen om vuil en losse haren uit de vacht te halen.

Wist u dat…

… de gemiddelde levensverwachting van cavia’s tussen de vier en acht jaar ligt?
… de tanden en kiezen van cavia’s hun leven lang doorgroeien?
… een mannetjes cavia een beertje genoemd wordt en een vrouwtje een zeugje genoemd wordt?
… er in Zuid-Amerika wilde cavia’s leven? Ze leven op de open vlaktes en leven daar in groepen met een strenge rangorde.